Съвет №4: Със захар или без?

Моят съвет е - без. Но си давам сметка, че за доста хора това е трудно постижимо. Самият аз дълго време слагах по една бучка, но вече не.
Ето няколко съвета как да минимизирате нуждата от захар или съвсем да я премахнете от чая си.

Преди всичко - ако може да я замените с мед, винаги е по-добре. Медът със сигурност е по-полезен от рафинираната бяла захар. Кафявата, впрочем - също, но тя се съчетава добре повече с черен чай или евентуално с пу ер, и не толкова със зелен или бял. Има твърде отчетлив вкус.
Друга подслаждаща алтернатива са таблетките стевия, които набират популярност напоследък. Те са не само доста силни, но и безвредни и даже полезни. За неща като захарин или аспартам просто забравете. Изхвърлете ги веднага на боклука.

Ако пиете зелен чай или пу ер с диетична цел, тогава добавянето на захар е още по-ненужно. Излишни, напълно безполезни калории. Колкото до антиоксидантните свойства - спокойно, захарта не ги намалява. Но ако кажете на един китаец, който ви сервира чаша с националната си напитка, че имате нужда от подсладител към нея, ще ви изгледа доста странно. Може даже да се обиди и със сигурност поне ще ви се изсмее вътрешно.

Ако кафявата захар например се съчетава добре с чаша ароматно кафе, същото далеч не може да се каже за  зеления чай, чийто нежен вкус се променя изцяло от подсладителя. А вие какво сте решили да пиете последно - нещо ароматно или просто топла вода със захар?

За използващите английски - ето един полезен линк по темата, където даже е цитиран и Джордж Оруел. "Чаят е предвидено леко да нагарча, също като бирата", казва писателят.

За да намалите нуждата от подсладител, започнете да избягвате захарта и меда първо с такива видове чай, които най-малко се нуждаят от тях. Например ройбос - Relax от серията 4 Moments на LIDL или с аромат на марципан, или предлаганият в магазините за чай ройбосов микс "Крем Мирабел".
Млечният тайвански улонг, един от всепризнатите за най-елитни видове чай, също не се нуждае от подслаждане. За него ще пиша по-подробно някой друг път. Тук само ще кажа, че е грехота да добавяте захар към прекрасния дъх на сметана, който се носи от него.
Черните чайове с аромат на канела и други типично индийски подправки също не се нуждаят от подслаждане. Има и миксове в пакетчета, които си съдържат мед априори. Към тях може в най-лошия случай да добавите малко мляко или сметана.

Когато постепенно свикнете да не подслаждате ароматизираните видове чай, в един момент ще започнете да харесвате и чист зелен или черен без захар. Вкусовите ви рецептори вече ще са се настроили към вкуса на тази напитка. Даже ще ви става смешно, че някога сте я подслаждали.

Ако продължавате да имате нужда от "нещо сладичко" с чая - не е забранено, даже е чудесно. Сушените сливи, за които вече писах, или медено сладки ирански фурми, за които ще пиша тепърва, или домашен щрудел, приготвен от майка ви, или какъвто и да било друг сладкиш... са идеална комбинация с това питие. Но самия чай не го подслаждайте, наслаждавайте се на вкуса му такъв, какъвто е предвиден да бъде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар