Tea fact №3

Чаена плантация
Зеленият, белият и черният чай се получават от едно и също растение (Camellia sinensis или Camellia assamica), но технологията при производството им се различава - главно по степента на допуснатата ферментация.

За белия чай се събират най-младите чаени листа на клонките, покрити с бял мъх и прилежащите им цветни пъпки. Той не е ферментирал и от него става светла запарка, като температурата на водата при запарването трябва да е около 70°С.

Чаено листо преди и след запарката
За зеления чай се събират листа от цялото растение. В зависимост от коя негова част са и през кой сезон са брани се определя колко е качествен е видът. При него също се прекъсва ферментацията възможно най-бързо. Запарката от него се приготвя при температура около 70-80°С за 2-3 минути.

Следват улонгите, за които е характерно, че са с нарочно прекъсната ферментация. Често за тях говорят като за червен чай. Запарката от тях става по-тъмна и се приготвя при температура около 80-90 °С.

Към улонгите причисляват и най-полезния вид - Пу Ер, който дълго време е бил на разположение само в китайския императорски двор. Цената му е била изключително висока, а технологията на производство - строго пазена тайна. Дълго време е бил инвестиция, ценна като златото - с времето става все по-скъп.
Пу Ер ферментира 2 пъти, като в процеса участват специални бактерии. Китайците го пият за лечение, а в световната медицина от него се правят извлеци, капсули и различни продукти, защото според различни изследвания редовната му употреба води до стопяване на мазнини и помага срещу редица заболявания.
Типичният пу ер има вкус на пръст, някои го оприличават и на вкус на риба. Това го прави труден за възприемане от по-неизкушените ценители на чая. Затова и са разпространени много ароматизирани видове пу ер, в комбинация с различни съставки - например портокал, грейпфрут и др. Вкусът му е плътен, но същевременно мек, няма тревист оттенък, нито танинова горчивина.

Пълна перментация претърпява черният чай. За жалост при нея се разграждат и най-важните катехини, които обуславят здравословния ефект. Той може да се запарва и с кипнала вода. Колкото по-слабо е ферментирал чаят, толкова по-кратко се запарва, с по-ниска температура на водата и се получава по-здравословна напитка. Колкото по-силно е ферментирал, толкова повече кофеин и ободряващо действие има. Затова идеалната последователност е: сутрин - черен чай или улонг, следобед и след по-сериозно хранене - зелен чай или пу ер, а по-късно вечерта - бял чай.

2 коментара:

  1. Вече тотално се обърках. В търсене съм на най-силния чай, т.е. с най-високо съдържание на кофеин. Това, което е написано в статията го смятах за абсолютен факт докато не попаднах на това http://ratetea.com/topic/caffeine-content-of-tea/21/. Къде е истината???????

    ОтговорИзтриване
  2. Възможно е да е вярно и това, което пише в този сайт. Моите лични наблюдения не са показали да се ободрявам прекалено много от белия чай, цитиран там като най-кофеинов. 1-2 чаши черен чай (избран например от руските магазини "Берьозка") ми действат достатъчно ободряващо сутрин и по обед. Вечер най-често прибягвам до бял чай не съм усетил да ме възбужда до степен да имам лош сън. Възможно е и всичко да е въпрос на индивидуално усещане. А най-важното е че е въпрос и на вкус. Важното е, че чаят е напитка, която дава неимоверно разнообразие и диапазон на възприятията - нещо, което не може да се каже за кафето, според мен.

    ОтговорИзтриване