Чай на фокус: Qi organic gunpowder green tea



Qi са сравнително нова серия чайове в асортимента на био-магазините Be Fit. В момента даже върви промоция - при покупка на произволно избран чай от този вид получавате кутия Qi Golden Earl Grey безплатно.
Този, който представям сега - Qi organic gunpowder green tea - струва 6.90 за 100 грама, което го прави ценово доста изгоден. Малко по-евтин е от вече обсъждания тук Twinings Gunpowder, а качеството е съпоставимо. Кутийката не е метална, но все пак вътрешната опаковка е вакуумирана и от станиол. Самият чай е навит на "барутни топчета", точно както предполага и името му. Но съм виждал и по-плътно затворени, и съответно по-качествени гънпаудъри от този.


По произход е китайски. Впрочем, грешка е да се смята, че китайските чайове са някаква "ниска топка" и отстъпват по качество на японските, цейлонските, индийски или други. Конкретно в зелените чайове китайските плантации са смятани за едни от най-добрите.

Вкусът на Qi organic gunpowder green tea е плътен и сравнително силен, но същевременно мек, тъй като са подбирани само най-малките връхни листенца от растението. Не забравяйте основното правило - не съвсем вряла вода (70-80 градуса) и запарване не повече от 3 минути. Слагайте по непълна чаена лъжичка за всяка чаша. Става и за втора запарка, стига  да е до час-два след първата.
Ароматът е по-"тревист" от Twinings gunpowder - доближава се до цейлонския зелен чай Jones, който също се продава в повечето хипермаркети (Carrefour, HIT), а цената е съпоставима.

Qi organic gunpowder green tea е идеален за хард-фенове на зеления вкус - тоест, за по-напреднали любители на чай. Ободряващият и пречистващ ефект се усещат моментално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар