Да, никога не е късно...



...за чаша хубав чай. Даже и в малките часове можеш да изпиеш един ароматен ройбос - с ванилия, с аромат на марципан (от хипермаркета HIT) или пък с дъх на карамел (Relax от серията 4 Moments във веригата LIDL). Но за ройбоса някой друг път. Той не е точно чай, въпреки че е не по-малко чудесен.

Нощта е чудесно време и за чаша бял чай, запарен съвсем за кратко в не по-гореща от 70 градуса вода. Или пък за малка каничка пу ер с плътен, но мек вкус, който ще свали всякаква тежест от преяждането с храна.

Сутрините? Те са за хубав ърл грей, или за Engish breakfast, а още по-добре - млечен тайвански улонг с дъх на сметана.

Следобедите? Тогава е идеалното време за нещо класически зелено - китайски гънпаудър "Небесен храм", или Twinings от онези красиви зелени кутийки, или пък цейлонски Jones, чийто тревист аромат е още по-силен... Една чаша никога не е достатъчна. Най-добре да са поне две.

За чая може да се пише много. Аз нямам претенциите да съм голям експерт, но затова пък умея да описвам и обяснявам. В този сайт споделям опита си на чай-ентусиаст, който с всеки изминал месец става все по-богат. Ще се постарая всичко да е илюстрирано със снимки и полезни адреси.

Кои видове са най-вкусни? А най-полезни? Какво не знаем за зеления чай? Защо белият става все по-модерен? Какви са тези "дизайнерските", които се отварят като красиви, а понякога и леко зловещи цветя в горещата вода? Откъде да си купим онези красиви китайски чайници от чугун? Глупост ли е японската чайна церемония или истинско достижение на хилядолетна цивилизация, доста по-мъдра от тази, която сме свикнали да виждаме наоколо?

Пригответе се за пътешествие в света на чая. Ще ви трябват хубава електрическа кана за бързо подгряване на вода, красив чайник, изящни чаши. Оттук нататък доброто настроение идва само. Не забравяйте и да споделяте тук - собствен опит, преживявания, усещания, спомени... Удоволствията са истински само когато са споделени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар