Съвет №1: Чайникът е нещо важно

Да, не подценявайте тази вещ. Важно е тя да е не само функционална, но и да изглежда добре. Трябва да ви е приятно да я гледате и докосвате. Не се колебайте да инвестирате сериозна сума за хубав чайник - така ще знаете, че чаят ви се запарва на достойно за класата му място и ще се отнасяте с респект към целия ритуал. Това няма как да не подобри и вкусовите усещания, и настроението ви.



Британските чайници с марката La Cafetiere са едно добро и изящно решение за начинаещи. Бързо хващат око със симпатичния си и модерен дизайн. Изработката е отлична, особено на металната цедка. Дръжката е изключително удобна. Цената на един такъв (с обем 600 мл.) в по-сериозните магазини за домашни потреби е между 30 и 45 лева.
Въобще, разнообразието от стъклени чайници в различен дизайн в магазините е все по-голямо. Има и доста по-достъпни модели от по 5-6 лева в кварталните магазини - с пластмасова цедка или просто с капак с малка решетка, който играе ролята на такава. Удобството при тях е, че виждаш цвета на чая и му се наслаждаваш.


Рискът стъклото обаче да се пукне, дори и при внимателна употреба със спазване на правилото да няма рязка амплитуда в температурите, е голям. Поне при мен то не издържа дълго. Приех го като знак от съдбата, че е време да премина към истински китайски чайник от чугун, срещу десетина лева повече... И не съжалявам. Сега притежавам нещо още по-красиво, което е в състояние да ме надживее.


Ето и витрината с китайски чугунени чайници в магазина за домашни потреби срещу "Карфур" в The Mall, вдясно от самия вход на ниво -2:



Красота, нали? Изработката е изключително солидна, доста са тежки и не е желателно да ги изтървате върху плочките в кухнята... Цената им варира между 50 и 70 лева. Толкова струват и в онлайн-магазини като "Дрога" и Tea Team.
Тук неудобство е само липсата на визуален контрол върху течността. Но, както вече казах, това са чайници за напреднали. Които знаят колко време да си запарват чая и нямат нищо против да се наслаждават на цвета му в чашата си.

Много красиви и удобни са каните с преса-цедка като тази тук, в която виждате разцъфтял дизайнерски бял чай (м-м-мммм...):



Тук има едно съществено неудобство - не можеш да оставиш чая си по-дълго в нея, защото ще стане прекалено силен. Трябва да го прелееш или в друг чайник, или в съответните чаши. Докато при чайниците по-горе просто махаш цедката с листенцата в нея.

Но каквото и да изберете, важното е да не подценявате въпроса с чайника. Трябва да е хем удобен, хем красив, а не нещо неугледно, зацапано или олющено. Отнасяйте се с уважение към ритуала, който е част от ежедневието ви.


2 коментара:

  1. А колко грама чай се слагат за 600мл? И въобще има ли рецепта или правило за грамове чай на милилитри?

    ОтговорИзтриване
  2. Зависи от вида чай, но като цяло за чайник от 600 мл. са нужни 2-3 чаени лъжички или 2-3 пакетчета. По-добре да слагате повече чай и да го запарвате по-кратко, отколкото да спестявате от чая и да компенсирате с по-продължителна запарка. Ето още някои правила, които си струва да спазвате: http://teamonitoring.blogspot.bg/2014/12/blog-post.html

    ОтговорИзтриване