Чай на фокус: Twinings Gunpowder green tea



Продава се във всеки супермаркет. Цена около 7 лева за 100 грама. Чудесен избор като за начало на пътешествието в насипните зелени чайове.
Гънпаудър (листенцата са завити на топчета и приличат на барут, оттам и името) е класика в жанра. Лек, фин, с характерния тревист аромат и вкус, но не прекалено.

Бързо ще усетите разликата между този вид чай и онзи в пакетчетата, където листенцата са смлени във вид на суха чубрица и който винаги нагарча, колкото и кратко да го държите в чашата си. Тук таниновата горчивина се получава само ако прекалите с количеството и с продължителността на запарката.

Най-разпространените у нас конкуренти на тази английска марка са Ahmad Green tea и Jones pure green tea. И двата са с около лев по-евтини. Първият е по-разпространен, докато Jones се предлага най-вече във вериги като Карфур и HIT, както и в специализираните магазини за чай. Те не са типичен гънпаудър, листенцата не са съвсем на топчета, а просто леко смачкани, но все пак се доближават до този на Twinings.

Jones е цейлонски по произход и има по-силно изразен аромат и вкус на трева. Това може да не се хареса на хора, които не са си изградили навик към зеления чай. На мен лично понякога ми се допива именно такъв, "тревист". Но не е толкова изтънчен и фин като гънпаудъра, по-"селски" е.
Така че - ако искате да свиквате с качествено подбран и обработен зелен чай, най-добре започнете с Twinings. Но отсега да сте наясно, че той далеч не е върхът на сладоледа и оттук нататък тепърва ще откривате необятно разнообразие от вкусове и усещания в други насипни  видове.

2 коментара:

  1. Колко време да продължи запарката на Twinings Gunpowder green tea? И как си правите запарката? Ако затопля една чаша в микровълновата печка става ли :D

    ОтговорИзтриване
  2. Време за запарване - 2-3 минути. По принцип е добре да спазвате правилото "повече чай - по-кратко запарване", отколкото обратното. Относно микровълновата фурна като източник за гореща вода - не съм чул да е вредно, но съм го прилагал само в краен случай, в някои апарт-хотели, където не е имало електрическа кана. По принцип те са по-евтини от микровълновите фурни, така че се учудвам, че не разполагате и с такава :)

    ОтговорИзтриване