Чай на фокус: Sir Edward 4 Moments



Още един вид, подходящ за "начинаещи". Всъщност - 4 вида. Със серията 4 Moments на марката Sir Edward Tea  ще навлезете в света на чая в достъпна форма, при добро съотношение цена-качество, и с достатъчно вкусово разнообразие. Продават се отскоро в LIDL с цена 3 лева за кутия с 25 вакуумирани пакетчета. Качеството е, така да се каже - гарантирано, защото е германско.
Препоръчвам да си вземете и 4-те вариации от серията - Energy, Detox, Shape и Relax. Така ще имате по един вид чай за всеки период от деня - сутрин, обед, ранна и късна вечер.

За сутрините най-подходящ е Shape. Той е микс от Пу Ер (наричан още червен чай), смятан за най-полезния от всички видове (49%), корички и аромат от грейпфрут (елиминират противоречивия мирис на пръст, характерен за пу ера), плод шипка, листа къпина, плод касис, лимонена трева, сладък корен, портокалови корички и аромат от ананас. Допълнителна ароматизация и свежест дават и зелени зърна кафе.
Заради съдържанието на сладък корен хипертониците трябва да консумират умерено.
Това е перфектният чай за храносмилателната система. Ще се съчетае чудесно със закуската ви, каквато и да е тя. Водата за него трябва да е почти вряла, около 90 градуса, а пакетчето да постои в нея 4-5 минути. Няма опасност да се стигне до нагарчане - вкусът е плътен, но достатъчно мек.

По обед, когато искате да сте максимално бодри и енергични, може да изпиете чаша Energy. Това всъщност не е типичен китайски чай, а микс от латиноамериканската ободряваща билка йерба мате, гуарана, джинджифил и микс от сушени плодове. Ще ви подейства по-добре от Ред Бул или Шарк и със сигурност ще бъде по-вкусна и полезна течност. Запарвайте смело с почти вряла вода.

За следобедите или надвечер чудесен избор е видът Detox от серията 4 Moments. Той ще ликвидира в максимална степен последиците от обилното хранене. Антиоксидантното му действие се гарантира от съдържанието на зелен чай и водорасли. Към тях умните германци са прибавили цвят бъз, листа от коприва, люстпи от грозде, корени от глухарче, малко мента и ананас. Чудесен вкус, може би най-хубавият от четирите вида. Лично аз обичам да миксирам в чайника си една торбичка Shape с една Detox - съчетават се отлично и по вкус, и по въздействие. Ободряват, но не прекалено, не като кафе. Водата за този чай не бива да е прекалено вряла - най-добре около 70-80 градуса, тоест с едва появяващи се мехурчета от дъното на електрическата кана.

За късните вечерни часове, когато продължава да ви се пие чай, но не искате да се ободрявате, е идеален видът Relax. Също като Energy, и този не е съставен от Camellia sinensis, а е базиран на ройбос - южноафриканският храст, който има всички полезни свойства на чая, но не съдържа никакъв кофеин. Сладкият вкус на ройбоса (в зелен, неферментирал вид) тук е допълнен от лайка, хмел, плод манго и лавандула. Добавена е и успокояващата нервите аминокиселина L-теанин, която се извлича от зеления чай, но не съдържа кофеина в него. Relax 4 Moments е толкова сладък, че е безумие към него да прибавяте захар, мед или каквито и да било други подсладители. Конкретно аз обичам да го съчетавам с една торбичка от друг ройбос-вид - този с аромат на марципан на немската марка Niederegger Lubeck, който си купувам от хипермаркета HIT в Младост-4. Така става не толкова сладък и се прибавя изисканият бадемов акцент от марципана. Запарва се с вряла вода и може да остане в чайника през цялото време.

В заключение - серията 4 Moments от LIDL е буквално задължителна за всеки любител на чая, особено за тези, на които не им се занимава с насипни видове, запарки, цедки и прочие. Без няколко пакетчета от тези видове не тръгвам на никакво пътуване.

6 коментара:

  1. ройбос е южноафрикански храст,а не американски ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Поправих грешката веднага, неволна беше, мерси :)

    ОтговорИзтриване
  3. реших и аз да ги опитам и да си призная харесах 3 от 4. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси,не бих си купила нищо от немска верига.Там са всички отбрани боклуци от цяла Европа. Ще продължа да си купувам българска стока от български вериги.

    ОтговорИзтриване
  5. Докато не открих поне 7-8 чудесни продукта заради които ходя в Лидъл и аз бях резерве към тази търговска верига, особено защото тя е най-евтината в Германия, но ние все пак сме в Булгаристан и няма да коментирам от колко булгаристански стоки съм отвратена, така, че нека не слагаме етикети и да не правим декларации без да сме опитали даден продукт. Четирите вида чай са страхотни, не добавям мед и го пия с удоволствие. Това е единствения чай (може да има и други, които не съм опитвала) който не комбинирам с нищо, толкова добро съчетание и добър вкус. На всяка опаковка на какъвто и да е продукт има съдържание - четем и вярваме, че написаното е достоверно. Не мога да коментирам дали е истинско съсдържанието, но вкусът е добър!

    ОтговорИзтриване
  6. Серията чайове Deluxe на Lidl, за която също съм писал, е още по-добра. Дарджелинг, бял чай и улонг - и трите са страхотни, в копринени пирамидални торбички и на цена от 4 лева за кутия с 20 бр. В момента отново са в магазините, не знам докога.

    ОтговорИзтриване