Нещо към чая: Топено масло Ghee


Перфектната закуска? Препечени филийки пълозърнест хляб, намазани с малко ghee. Или яйца на очи, запържени в малко ghee, може с няколко капки балсамов оцет на финала. Или омлет с биволско сирене и телешки суджук, приготвен с ghee.

Но какво е това гий? Зад тази странна индийска дума всъщност се крие нещо най-обикновено - претопено краве масло.
За да готвят единствено с такова индийците, сигурно има защо. С две думи - то е пречистено и съдържа само полезните вещества, квинтесенцията от това свещено животно кравата. Вредните съставки като лактоза и белтъка казеин, така сложни за преработка от човешкия организъм, са изчезнали при претопяването, както и водата.

Въпросното топено масло има много по-висока точка на горене от обикновеното, както и от растителните - зехтин, слънчогледово или олио от гроздови семки. За откровено престъпни продукти като маргарина пък да не говорим - ако се изкушавате да употребявате такова нещо, подвеждани от реклами и надписи по опаковките, по-добре спрете докато е време, и дори не очаквайте повече аргументи.

Топеното масло има леко препечен вкус на ядки. Ароматът му се връзва чудесно с вкуса на тостерните филийки или омлета. Още по-вкусно е като мазнина към картофи на фурна например или към талятели.

Как се приготвя? Става за не повече от половин час. Взимате два калъпа по 250 грама и ги нарязвате на няколко парчета в тенджерата. Първите 2-3 минути огънят може да е по-силен, докато се разтопят, но след това го намалете до минимум. Мътната течност трябва леко да бълбука. Постепенно ще започне да се избистря, а на повърхността да се образува пяна. Нея я отстранявате със суха лъжица. На дъното пък се отделя белтък, който също накрая ще изхвърлите.
След 20-ина минути (според някои и повече, но според мен са напълно достатъчни), когато пяната е махната и не се образува нова, а течността е прозрачна и златиста - маслото е готово. Оставяте го минута-две настрани от огъня, след което го прецеждате в подсушен буркан или кутия - с цедка, филтърна хартия или тензух. Няколко часа по-късно то ще се сгъсти като захаросан мед.



Така получената субстанция може да държите и извън хладилника седмици наред - в нея няма вещества, които да я развалят. Единственото условие е да бъркате в буркана с чисти и сухи прибори.

Разбира се, както с всичко останало, и с консумацията на топено масло не бива да се прекалява. Калорично е като всяка друга мазнина. Но полезните му свойства са много, почти като лекарство е. Съдържанието на витамини А и D е високо. И вече няма нужда да се страхувате от пържените неща, стига да са приготвени с гий.

От всички видове чай, с които тост с топено масло се съчетава добре, аз лично бих препоръчал жълт чай Хуанг Ксяо. Той има подобен лек аромат на орехи и други ядки, както и същия златист цвят. Добър апетит!

Към тези яйца, запържени с гий, малко преди сваляне от котлона са добавени няколко капки балсамов оцет. С него се задушават леко, а после  се оставя той да се карамелизира. Как мислите, дали е вкусно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар