Чай на фокус: Тайвански млечен улонг

Топчетата са малко по големи  от  гънпаудър. Завитите цели листа ухаят опияняващо на сметана и краве масло. Ароматът се получава чрез специална ферментация на зеления чай.

Един от най-хубавите видове, които някога ще пиете. Разбира се, въпрос на вкус е, но поне за мен е така. Млечният улонг именно бе този, който ми отвори очите за необятната вселена на зеления чай и неговите разновидности. Дотогава невежеството ми смяташе, че вариациите опират главно до това с какви плодове или цветя може да бъде ароматизиран. Както ми предстоеше да науча обаче, преработката на това растение носи различни нюанси във вкуса му даже без да се прибягва до допълнителни съставки.

Улонгът, в чието производство са се специализирали най-вече Тайван и Китай, е полуферментирал чай. При него процесът на окисляване е прекъснат. Това го позиционира някъде между зеления и черния чай като съдържание на кофеин и температура, необходима за запарката. Най-добре е водата да е гореща около 80-90 градуса - тоест, когато мехурчетата в нея са "с големината на око на риба" според най-древния метод за измерване.
Високото качество на селекция и преработка позволяват по няколко запарки от едно количество улонг.

Млечният улонг е с аромат на сметана или краве масло. Ухае така както в сух вариант, така и след инфузията в чайника. Някои производители го ароматизират допълнително с млечна суроватка, но в оригиналния си вид чаят придобива този вкус само благодарение на ферментацията си при специални условия. Излишно е да казвам, че добавянето на захар или мед към този елексир е почти кощунствено.
Тревистият, типично "зелен" вкус тук почти не се усеща. Опияняващият аромат превръща пиенето на млечен улонг в изживяване, което не бива да си доставяте прекалено често - за да не свикнете с него и престанете да му се наслаждавате пълноценно. Лично аз си правя такъв не повече от 2 пъти седмично, по 2-3-4 чаши една след друга.

В София може да се намери в специализираните магазини за чай в Централни хали или в Galaxy Trade Center в "Гео Милев" при цена от 9.50 лв за 50 грама. Да, над два пъти по-скъп е от  стандартни зелени видове като Twinings Gunpowder, например, но наистина е и два пъти по-хубав, освен това, припомням, е подходящ за поне 2 запарки. Слага се по една чаена лъжичка сух чай за всяка чаша. Тоест, от 4 лъжички се получават минимум 1, а може и 2-3 литра готова напитка.

Друга възможност да се снабдите с млечен улонг е варненската верига магазини "Дрога" и сайта им Tealandbg.com. Там този вид се предлага на цена от 6.25 за 50 гр. Доставката се извършва до 2 дни с куриери на Speedy и се заплаща допълнително. Най-изгодно е да си поръчате 2-3 различни вида чай в една пратка. Ако не сте убедени, че този чай ще ви допадне, посетете някой от магазините и почуствайте аромата му. Може пък да се окажете от малцината, които не го харесват...

След запарката навитите топчета се разтварят до цели, ароматни листа.


2 коментара:

  1. Снощи след като прочетох публикацията отидох до Халите и си купих. Излишно е да казвам, че на сутринта не бях разочарован. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че има доволни от този блог :)

    ОтговорИзтриване