Чай на фокус: Кашмирски Kehwa


С кашмирския чай Kehwa, срещан още като Kehva или Kahwah, се запознах съвсем наскоро - покрай туристическата агенция "Редискавър Индия", с която скоро мисля да посетя това райско място. Противно на очакванията ми, той не се прави от черен чай, а е върху основата на зеления. В някои разновидности към кипящата вода не се добавя изобщо чай, а само кардамон, канела и няколко тичинки от вълшебното цвете шафран.
Характеризира се със специфичен, отчетлив аромат. Понеже не е силен откъм кофеин, може да се пие спокойно през целия ден. Освен в индийския щат Джамму и Кашмир, е популярен най-вече в Пакистан и Афганистан.
Как се приготвя традиционният чай Kehwa:

За 2 чаши чай – към 2½ чаени чаши вряла вода се слага 1/2 чаена лъжичка кашмирски чай, миксиран с канела и кардамон, и се възвира за още 2-3 минути. Тук малкото количество чай се компенсира с процеса на варене. То е особено важно за подправките, които пускат своя аромат и подслаждат по естествен начин течността, придавайки й красив златист оттенък.

След получаването на запарката чаят се прецежда в кана или термос и към него се прибавят 4-5 тичинки шафран (продава се в отделни миниатюрни кутийки в комплект към кашмирската чаена смес) и се оставят да постоят 2-3 минути. Пие се със или без захар, може и с мляко. Много добре се комбинира с различни видове ядки.



Този чай укрепва менталните способности, усилва паметта, подобрява кръвообращението, пречиства черния дроб и бъбреците и лекува стомашни болки. Регулира кръвното налягане и спомага за намаляване на теглото по здравословен и безопасен начин, като ускорява обмяната на веществата и създава чувство за ситост. 
Дали ще ми омръзне, ако ми го сервират по няколко пъти на ден и на различни места? Съмнявам се, но мисля да опитам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар