Съвет №6: Не подминавайте магазините за чай

При кафето е по-различно. Когато е насипно, в някакви чували, няма как да си сигурен, че наистина купуваш кенийско, етиопско или колумбийско. Трябва да си много голям познавач, за да се ориентираш, но съмненията винаги остават. Затова предпочиташ да залагаш на изпитани марки - Illy, Lavazza, Davidoff, Tchibo (особено това африканското със слона върху опаковката)...

Магазинът за чай в Galaxy Trade Center, София, бул. Шипченски проход

При чая е точно обратното. Пакетираните видове не ти създават сигурност, че получаваш точно това, което пише върху етикета. Особено ако са от онези старите, в които субстанцията е смляна като чубрица. При по-модерните пирамидални разфасовки в копринени торбички шансът да се убедиш, че това наистина е съответният вид чай, е по-голям. Но най-сигурно е да отидеш в специализиран магазин и да си купиш насипен.

У нас вече има доста такива щандове и търговски обекти. За София се сещам поне за два - единият е в Galaxy Trade Center в квартал "Гео Милев", а другият - в Централни хали. Във всеки от двата магазина има по 50-ина вида чай - черен, зелен, бял, ройбос, мате, плодов и прочие. Не са пропуснати и дизайнерските от типа "Влюбено сърце", които са във вид на суха топка, а после разцъфтяват като лилии в горещата вода.

Тук не само можеш да видиш какъв точно чай си купуваш, но и да усетиш аромата му.

Удобството при тези магазини е че можеш не само да разгледаш и да се убедиш в разликите между един и друг вид, но и да ги помиришеш. Въпреки че далеч не винаги сухият аромат е гаранция за хубава напитка, както и обратното. Но като за "по-начинаещи" обонятелният тест е важен и може много да помогне.
Започнете да експериментирате, купувайки си малки разфасовки от по 30-ина грама. Те ще ви стигнат поне за няколко запарки от дадения вид - достатъчни, за да прецените дали ви допада или не. После можете да си взимате по 50-100 грама от най-любимите или да си ги поръчвате за доставка по куриер от сайтове като варненския "Дрога", например. Цените там са и с 30-ина процента по-ниски от тези в софийските магазини. Всеки месец има и интересни промоции.

В специализираните магазини за чай продават и хубави аксесоари за направата му - чайници, кани, чаши, цедки. Важно е да се знае, че тук те са малко по-скъпи, отколкото в по-големи търговски обекти за домашни потреби (като този срещу Carrefour и асансьорите в The Mall, например) или в онлайн-магазините.


1 коментар: