Dallmayr Darjeeling Brilliant



Уау, това наистина е нещо добро. HIT са любимата ми верига супермаркети и е жалко, че са така слабо разпространени, затова и ги посещавам толкова рядко. През последните седмици магазинът в "Младост 4" отново е избухнал с внушителна селекция нови видове чай. Този тук е почти двойно по-скъп от стандартното (10.50 лв за 25 индивидуално вакуумирани пакетчета), но си заслужава всяка стотинка. Срещу малко повече можете да го откриете и в някои онлайн магазини.

Dallmayr е елитна германска марка за кафе и други продукти, която навлиза все по-сериозно и у нас. Наскоро пробвах нейната половинкилограмова червена тенекиена кутия с африканско кафе Ethiopian Crown и останах много доволен. Ето, че и в чая Dallmayr не излага репутацията си.
Даржилингът е от така наречената "втора реколта", която се бере в началото на лятото. Това означава, че е с отчетливо изразен, силен аромат с плодови и билкови нотки. Все едно пиете нещо средно между зелен и черен чай, с плюсовете и на единия, и на другия вид. Няма го тревистият вкус на зеления, нито прекалено таниновата горчивина на класическия черен чай.

От Dallmayr уверяват, че пакетчетата им по нищо не отстъпват на насипния чай. "Подбираме най-хубавите листа и ги поднасяме в удобна за вас форма, без компромиси в качеството", твърдят баварците и изглежда, че не лъжат.


2 коментара:

  1. Като имам път към Младост, определено ще мина да си купя. Пакетчетата ми приличат на тези от американската компания "Harney & Sons", които също хич не са лоши. Дали сте виждали някъде в София да продават от тях, макар, че вероятно те биха били още по-скъпи? Единствено съм ги виждал в сладкарница Jimmy's на ул. Шипка за 3лв на пакетче.

    ОтговорИзтриване
  2. Harney & Sons сервират и в Costa caffe (трябва да попиташ изрично за този чай, около 4 лева е обаче, иначе предлагат Twinings за около 2), също така и в Modera. Може да се поръча и от български сайтове за доставка по куриер, но според мен не си заслужава човек да си купи толкова скъп чай за вкъщи. Да седнеш в хубаво заведение и да изпиеш чаша такъв с табиет - колкото и да струва - да. Но ако си вземеш една кутия за у вас, ще я изпиеш много бързо и няма да оцениш чак толкова удоволствието. Поне моята философия е такава - най-луксозните premium-чайове са само за специални случаи и за адекватна на класата им чрезвичайна обстановка. За вкъщи - средно ниво, най-добре някакъв насипен, но и тези Deluxe в Лидл са перфектни...

    ОтговорИзтриване