Чай на фокус: Matcha Green Tea



Ето го моят нов наркотик. Яркозелената пудра в тези кутии е японският зелен чай матча - висококачествен и финосмлян, който се разбърква и консумира изцяло, а не след прецеждане. Сладкарската индустрия го използва и за направата на сладкиши, смесвайки го с брашно или други съставки.

 У нас много малко заведения сервират матча. Едно от тях например е Happy Sushi на ъгъла на "Раковска" и "Руски", с цена от около 4 лева за една голяма керамична купичка. В търговската мрежа не съм виждал да се предлага. Продават го няколко онлайн-магазина. Популярен е и в сайтовете за хранителни добавки, поради изключително полезните си свойства за организма. Кутийка от 50 грама в онлайн-магазините върви от порядъка на 40-50 лева. Цената изглежда доста висока, но това само допълнително подсказва за какъв качествен и полезен продукт става въпрос.

Проблемът с цената обаче се решава много лесно чрез вездесъщия китайски онлайн-магазин Aliexpress.com. Тук кутия от 200-250 грама матча може да се поръча на цена между 12 и 20 долара. Доставката е безплатна до кварталната поща или дори до самия ви адрес. Единственият проблем е, че стоката пристига за около месец. Ако сте по-нетърпеливи, можете да получите чая си и само за няколко дни, стига да изберете не държавната хонконгска поща, а куриер от типа DHL.
Ето две конкретни поръчки от Aliexpress, които пристигнаха благополучно при мен:
Matcha 1
Matcha 2

Приготвянето на този чай е много просто, даже и да нямате специалната японска четчица от бамбукови летвички. Лично аз използвам вибриращо миксерче за нес-фрапе от кварталния магазин.



Дали е полезен? Оха, и питате. Още преди 10-ина години изследователи от Колорадския университет установили, че концентрацията на антиоксидант EGCG в матча е до 137 пъти (да, 137 пъти) по-висока от тази в масово разпространените зелени чайове в пакетчета.
Този чай засилва и обмяната на веществата в организма, а редовната консумация драстично понижава нивата на лошия холестерол. Приготвената смес от зелен чай на прах съдържа много по-висока концентрация на катехини и хлорофил. Според клиничните проучвания, пиенето на японска матча спомага за успокояването на умствената дейност и намаляването на стреса.
Дали има шанс да не ви хареса? Като нищо. Да не забравяме, че става въпрос за силно концентрирана субстанция. Тревисто зеленият, нагарчащ вкус на зеления чай тук е по-силен отколкото при всеки друг вид. Вариантите с подслаждане на матча със захар или мед тук не са толкова кощунствени, колкото при останалите чайове. Ако обичате капучино, може да пробвате и матча-чино, направено от разтворена матча, мляко и пяна от мляко най-отгоре.


8 коментара:

  1. Интересно ми е от какво се получава такава голяма, направо съмнителна разлика, в цената. Забелязал ли си разлика в качеството на скъпия чай, купен от България, и по-евтиния от Китай?

    ОтговорИзтриване
  2. Важно уточнение е, че от Китай можеш да уцелваш и периоди на промоция, когато намалението в цената е около и над 50%. А иначе обяснения има много - до България има транспортни и митнически разходи, наеми за магазини, разноски за поддръжка на търговски сайт, заплати за персонал... Винаги е по-изгодно да пазаруваш директно от производителя. Ако сравняваме обаче млечен улонг, поръчан от Китай буквално "за без пари", и този в тенекиените кутии на Maitre (http://media.sitepokupok.ru/stockrow/2233439-1-big.jpg?v=0), който периодически се появява в някои софийски супермаркети - да, вторият е много по-хубав и добре опакован, но съответно и двойно по-скъп. Лично аз нямам колебания да си поръчвам от Китай. Разнообразието е толкова голямо, че сигурно никога няма да мога да кажа, че съм опитал всичко. Напоследък особено ми харесва т.нар. Лапсан Сушон (http://en.wikipedia.org/wiki/Lapsang_souchong) с много характерен опушен аромат и мек вкус.

    ОтговорИзтриване
  3. Но все пак тук говорим за японски чай матча. Според качеството му има разлика и в оксидиращия потенциал - понякога двойна. А в доста ревюта по чужди сайтове (http://kblog.lunchboxbunch.com/2014/03/matcha-green-tea-brand-reviews-buying.html), че китайците не докарват цвят и вкус, каквото японците по принцип гарантират. След доста прочетена информация поръчах директно от производител - https://www.o-cha.com/, два различни - скъп и евтин, както и един от амазон.ко.ук, тъй че скоро ще мога и да ги сравня

    ОтговорИзтриване
  4. Не бих се учудил японският да е много по-добър, и съответно по-скъп. То с всички видове стоки е така май :) Аз лично матчата спрях да я пия в домашни условия - някак си не ми се връзва, а и явно не я приготвям достатъчно професионално. Друго си е в някое хубаво заведение, ако въобще предлагат. А кутията с матча я дадох на една колежка да направи с нея бисквити ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Дам, всъщност наистина зависи от целта. Аз бих я ползвал като по-полезен заместител на кафето в офиса, като в голям плюс са допилнителните ефекти за подобряване на метаболизма на тялото, което води до fat burning процеси. За разлика от нормалния зелен чай, при който поглъщаш само екстракта, разтворен във водата, тук загубите са много по-малки :)

    ОтговорИзтриване
  6. интересно, че в ebay може да се намери и под 2 паунда/100гр.

    ОтговорИзтриване
  7. Възможно е, дано и качеството да е достатъчно добро.

    ОтговорИзтриване
  8. Като цяло има два вида матча. Едната е за готвене и не става за пиене, другата е за пиене предимно, но става и за готвене, ако можеш да си го позволиш :Д. Цената варира от 10 (готварска) до 300 (ръчно брана от монаси в планините) долара за килограм в зависимост от качеството. Това е при купуване директно от производителите и то в големи количества.

    ОтговорИзтриване