Чай на фокус: Пу Ер в малки пресовани тухлички

Бързам да уточня - този вид чай не е за начинаещи любители. Вкусът му е специфичен и няма нищо общо с онова, което случайните консуматори наричат "приятен аромат". Наподобява повече пушек, пепел, пръст. Някой би го сравнил с аромата на уискито Lagavulin, друг - с дъха на изоставен пепелник.
Затова пък ефектът и ползата от този чай са толкова безспорни, че в китайския език има 22 отделни термина за тях. Да, точно така - пу ер влияе благоприятно върху човешкия организъм по 22 различни начина.
Така че, посягайки към него, не преставайте да мислите за това: пу ер е плод на доказал се през вековете процес, открит преди повече от 2000 години. Дълго време е бил привилегия само на императорите и обкръжението им. Тъй като с времето свойствата му се засилват, на инвестицията в него се е гледало като на вложение в злато - купуваш и складираш някакви количества и всяка следваща година можеш да ги продадеш на по-висока и по-висока цена.

И наистина има защо. Самият аз първоначално бях разочарован от странния вкус. Надявах се на някакъв поне далечно сладък аромат, но не би. Още след третото пиене обаче се пристрастих към този особен мирис. По същия начин човек отначало се стряска от идеята да яде мухлясало (синьо) сирене, но постепенно осъзнава какъв изискан деликатес е то.

Но най-вече ме порази действието на този чай. Препоръчвам го особено след обилно хранене, след по-сериозна консумация на алкохол, както и при всякакви симптоми на стомашно неразположение. Пу ер ободрява, но не чак така ударно, като кафето или черния чай, подобрява концентрацията и зрението, подтиска апетита и чувството за глад. Заради последното е доста популярен сред вманиачените на тема диети жени.

Но ще спра с изброяването, защото си давам сметка, че звучи чак съмнително. Просто трябва да пробвате, с поне няколко запарки в различни дни, за да се убедите, че не се шегувам. Ако ли пък нe усещате ефекта (в което силно се съмнявам) или просто не можете да свикнете със странния вкус (което е по-вероятно) - забравете за него и отивайте към аптеката за лекарства.

Конкретно този вид пу ер се предлага от варненския онлайн- магазин "Дрога". Цената му е 4.75 лв. за 50 грама. Малките пресовани тухлички са удобна доза както за единична чаша, така и за малък чайник от 600 мл. Подходящи са за повече от една запарка. Температурата на водата трябва да е по-висока от тази за зеления чай - около 80-90 градуса, а продължителността на запарването - около 5 минути. При пу ер, вследствие на специалната ферментация, няма опасност да го "изтървете" и да получите горчив танинов вкус. Няма го и усещането за "трева", характерно за зеления и белия чай. Тук ароматът е силен, цветът - тъмно кехлибарен, но като цяло течността е много мека и комфортно възприемана от стомаха.

По-нататък ще напиша и за други разновидности на пу ер - има смески с различни аромати, например портокалов, които правят вкуса по-поносим. Но най-типичният и доказан като ефект е този в тухличките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар